Nyomdai kisokos

Ezen az oldalon pár hasznos nyomdaipari kifejezés található, jó böngészést, ismerkedést a nyomdaiparral.

Papírméretek : Az "A"és "B" sorozatban minden méret azonos oldalarányokkal rendelkezik, a méreteket felezéssel kapjuk. Az A0 méretű papír területe 1 négyzetméter

A0 841 x 1189 mm
A1 594 x 841 mm
A2 420 x 594 mm
A3 297 x 420 mm
A4 210 x 297 mm
A5 148 x 210 mm
A6 105 x 148 mm
A7 74 x 105 mm
A8 52 x 74 mm
A9 37 x 52 mm
A10 26 x 37 mm

B0 1000 x 1414 mm
B1 707 x 1000 mm
B2 500 x 707 mm
B3 353 x 500 mm
B4 250 x 353 mm
B5 176 x 250 mm
B6 125 x 176 mm
B7 88 x 125 mm
B8 62 x 88 mm
B9 44 x 62 mm
B10 31 x 44 mm

Átfutó kép : Egymással szemben levő oldalakra (oldalpáron) átnyúló ábra, illusztráció, fotó, stb.

Áttördelés : A már oldalakra elrendezett (betördelt) szöveg átalakítása, újbóli betördelése.

Belív : A könyv kinyomtatott, összehajtott lapjai.

CMYK színek : Színmód, a négyszínnyomtatás alapszínei. Cián, Magenta , Yellow és Key (azaz kulcs: a fekete). A cián, magenta és yellow színekből a nyomdagépek elvileg az összes színt ki tudják nyomtatni, de gyakorlatilag szükség van még a feketére is ahhoz, hogy szép, telített legyen a nyomat. Ezért hívják key-nek, azaz kulcsnak a feketét.

DPI / Képfelbontás : Képek felbontásának mértékegysége. Dot per inch, azaz egy inch-en hány képpont számolható meg. A digitális nyomtatók általában 300 DPI felbontással dolgoznak, az Interneten található képek és a digitális fényképezőgépekkel készülő fotók általában 72 DPI felbontásúak. Ezeknek a méretét jelentősen csökkenteni kell ahhoz, hogy nyomtatásban is olyan szép kép keletkezzen, mint amilyet a monitoron látunk. (Ha nő a felbontás, akkor a kép fizikai mérete csökken)

DTP : (DeskTop Publishing) számítógépes kiadványszerkesztés.

Fedél : Könyvborító.

Fóliázás : A könyvek papírborítóját fóliázással szokták tartósabbá tenni. A fólia egy nagyon vékony műanyag hártya, amit digitálisan nyomtatott papírokra ragasztással, ofszet nyomtatással nyomtatott papírokra pedig magas hőmérséklet segítségével visznek fel. A fólia lehet fényes és matt.

Formalakkozás : Nyomtatás utáni eljárás, a nyomtatott felületet bizonyos részeit (pl. a címet vagy egy-egy grafikai elemet) vékony lakkréteggel vonják be, ami fényes felületet és optikai kiemelést biztosít a nyomatnak.

FTP : (File Transfer Protocol) Nagy mennyiségű adat átvitele Interneten keresztül. Egy tárhely, amelyet fájlok fel- és letöltésére lehet használni. Ahhoz, hogy valaki hozzáférjen egy FTP tárhelyhez szükséges tudni a kiszolgáló nevét, a felhasználónevet és a jelszót.

Grammsúly : A papírok súlyát négyzetmétertömegben határozzák meg, mértékegysége a g/m2. Az irodai felhasználásra szánt másolópapírok általában 80 g/ m2-esek.

Impresszum : A könyv kiadására és nyomtatására vonatkozó adatokat (kiadó, szerkesztő, nyomda, kiadás éve, stb) tartalmazó szövegrész. Általában a címlap után következő oldalon szerepel a könyvben.

Irkafűzés, irkatűzés : Az irodai tűzőgép működéséhez hasonló eljárás, mellyel rövidebb kiadványokat szoktak összekapcsozni.

Jpeg, jpg : Képek elterjedt fájl formátuma, digitális fényképezőgépek is használják. A képek tömörítésének mértéke egy skálán állítható be, a tömörítés tartós minőségromlással jár.

Karakterkészlet : Egy betűtípushoz tartozó összes jel: nagybetűk, kiskapitálisok, kisbetűk, ligatúrák, számok, számtani műveleti jelek, írásjelek, utalójelek, ékezetes és idegen betűk, indexek, kitevők, törtszámok, egyéb jelek, pénzügyi jelek, díszpont, mértékek, speciális jelek.

Karton : 200-400 g / nm súlyú vastag papírok. Kartonokat használnak névjegyek, meghívók, képeslapok nyomtatásához, iratgyűjtők és dossziék készítéséhez, puhafedelű könyvek borítójához. Kartonból készül a keményfedelű könyvek gerinclemeze.

Kasírozás : Könyvkötésnél a borítóanyag (papír, vászon, bőr, műbőr) felragasztása a könyvek tábláira, gerincére.

Kifutós kép : Olyan kép, amelyik kiér teljesen a könyv lapjának széléig. A tervezésnél a képnek ilyenkor túl kell lógnia a vágás vonalán 3-5 mm-rel, így elkerülhető, hogy a vágás esetleges pontatlansága miatt vékony fehér csík legyen a kép mellett.

Kilövés : A könyv nyomtatása előtt az oldalakat nem oldalszám szerinti sorrendbe rendezik, hanem olyan módon, hogy az ívek nyomtatása, hajtogatása és fűzése után kerüljenek majd az oldalszámoknak megfelelő sorrendbe. Így pl. egy négy lapból álló ívekből készülő könyv kilövéskor az első oldalt a 16. oldal mellé kell tenni, a másodikat a 15. mellé és így tovább: 16-1, 2-15, 14-3, 4-13, 12-5, 6-11, 10-7, 8-9.

Nyomdai előkészítés : A nyomtatást megelőző összes előkészítési művelet: grafikai tervezés, tördelés, nyomdakész fájl előállítása.

Ofszet nyomtatás : Nyomtatási módszer, nagy példányszámú nyomat esetén gazdaságos megoldás. A digitális tervet először színekre bontják (cián, magenta, yellow, black), ezekből filmet (fóliát) készítenek. A filmek alapján gyártják a nyomóformát. A nyomóformáról a kép először egy gumihengerre kerül, majd arról a papírra.

PDF : (Portable Document Format) Fájl formátum, amely több oldalas is lehet, képeket, szövegeket is tartalmazhat. A kisebb felbontású PDF dokumentumokat jól lehet alkalmazni hosszú kiadványok, könyvek ellenőrzésére, monitoron történő olvasására, nézegetésére. Nagyobb felbontású PDF fájlokban szokták nyomtatásra elküldeni a digitálisan tervezett könyveket, kiadványokat.

Perforálás : Egy sorban elhelyezkedő – általában nagyon kicsi – lyukak a papíron, melyek megkönnyítik a papír eltépését a lyuksor mentén. Segítségül szolgálhat vastagabb papírok és kartonok meghajtásához.

Ragasztott kötés, ragasztókötés : Könyvkötészeti eljárás, melynél a könyv különálló lapjait ragasztóval erősítik össze a gerinc felőli oldalon. A cérnafűzésnél jóval kevésbé tartós megoldás.

Raszterizálás : Egy vektoros ábra vagy szöveg képpontokká alakítása. A vektoros képek tetszőlegesen nagyíthatók minőségromlás nélkül, a raszteres ábrákat és szövegeket csak minőségromlással lehet nagyítani.

RGB színek : Színmód, a monitorok és a digitális fényképezőgépek is ezt a színmódot használják. Red (vörös), Green (zöld) és Blue (kék) színek kombinációjából keletkeznek a színek. Az RGB színek (a monitor színeinek) száma nagyobb, mint amennyit nyomdafestékkel ki lehet nyomtatni.

Stancolás : Papírból kivágás. Speciális alakú nyomtatványokat, lyukakat, nyílásokat egy kivágóforma (stancforma) elkészítésével és papírba nyomásával végzik.

Szálirány : A cellulózszálak iránya a papírban, a papír gyártási iránya alakítja ki. Könyvkötészetben nagy jelentősége van, fontos, hogy a papír száliránya párhuzamos legyen a könyv gerincével. A papírok szálirányra merőlegesen nyúlnak. Ha a gerincre merőleges szálirányú (keresztszálirányos) a könyv papírja, és a könyvkötő ragasztó nedvessége miatt megnyúlna, de a kötés nem engedi. Így a könyv hullámos lesz, és kinyitáskor szinte ropog. Ha a szálirány párhuzamos a gerinccel, akkor az íveket semmi sem akadályozza a nyúlásban, nem lesz hullámos a könyv.

Tördelés : Oldalkialakítás, a szöveg megformálása, oldalakra rendezése, képekkel összeillesztése az oldalterv (oldalsablon) alapján.

Tipográfia : A szöveges közlés megformálásával, kép és szöveg együttes elrendezésével foglalkozó tudomány és művészet. Hagyományosan a nyomtatott szövegek megtervezését tekintik tipográfiának, de a monitoron, dekorációkon, autókon, házfalakon, stb. megjelenő feliratok tervezése is tipográfiai ismereteket kíván. A tipográfia alkotóelemei: betűk, nyomdai díszek, vonalak, foltok, képek, fotók, ábrák, stb.

Vágójel : A könyv lapjaira nyomtatott, de a vágott (végleges) könyvméreten kívül elhelyezett jelek, amelyek a körülvágás helyét jelölik.

Vektorgrafika : Digitális ábrázolási módszer, melynek előnye, hogy az ábrákat, rajzokat, betűket minőségromlás nélkül tetszőleges méretűre lehet nagyítani, és kicsi a vektorgrafikus fájlok mérete.